Viva la vida!

Friday, December 29, 2006

Takova normalni brazilska rodinka

Tak jsem vypozorovala tri hlavni charakteristiky brazilske domacnosti, ktere ji odlisuji od domacnosti ceske.

1. sluzebna
Skoro kazda rodina, kterou znam, ma sluzebnou. Nekdy dochazi jenom dvakrat tydne, aby vyprala, uklidila apod., v jinych rodinach dochazi kazdy den a ma normalni osmihodinovou pracovni dobu. Predstavte si vas den nasledovne: rano vstanete, nechate postel tak jak je (vsak on ji nekdo ustele), jdete do kuchyne, snidane pripravena na stole, dojite, nadobi nechate tak jak je (vsak on ho nekdo sklidi a umyje), jdete ven, vratite se zpoceni, svleknete, co mate na sobe, nechate to nekde po byte (vsak on to nekdo posbira a vypere a vyzehli a uklidi do skrine, abyste to mohli co nejdrive zase oblect), kolem poledniho mate hlad, cerstve uvareny obed je na stole, historie se spinavym nadobim se opakuje, po obede si jdete zdrimnout nebo si pustite nejaky pekny film a mezitim se vas byt promenuje, az vypada jako to, co muzete videt v Ikee apod. A v prubehu toho vseho, at mate jakekoli prani, staci jen zavolat... A kdyz prijede navsteva, jako napr. ja, tak okamzite zacne vybalovat kufry a ukladat veci do skrine... Tedy pokud ji vcas nezastavite.

2. nocni usporadani
Jsme tady tri na navsteve - Rodrigo, ja a Max. K dispozici jsou dva pokoje - jeden s manzelskou posteli, jeden s normalni posteli. Vyuzijte znalosti z predesleho, tak popularniho, clanku a zkuste vyresit nasledujici kviz. Kdo spi kde? Ano, presne tak... Rodrigo s Maxem spi na manzelske posteli a ja spim ve vedlejsim pokoji... :-)

3. mezigeneracni rodinne vztahy
Toto je neco, z ceho se mi svira srdce a co se mi strasne libi. Predstavte si nasledujici situaci: prijde Vam kamarad na navstevu a vy si s nim nezalezete do pokojiku, abyste nekoho nerusili nebo aby nekdo nerusil vas, ale sednete si do obyvaku a spolu s vami cela vase rodina a vsichni spolecne si povidate, popijite apod. Dale si predstavte, ze jdete spolecne s celou rodinou na prochazku a drzite se za ruku s Vasi mamou, ci tatou. Nebo si predstavte, ze jste unaveni, jdete si lehnout, prijde za Vami mama, lehne si k Vam, Vy ji obejmete a spite spolecne v obeti... A upozornuju, ze Vam neni deset, dokonce ani patnact, ale petadvacet... Proste rodinna pouta jsou tady strasne moc silna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home